Statcounter

tiistai 21. joulukuuta 2010

Helsingin tuomiokirkon tasanteelle rauhanopposition muistomerkki Voitonpäivän seppeleen laskua varten


Kuva: Kirkkoherra Juha Molari koki syvästi siviilivaatteissaan Moskovassa Venäjän liittoneuvostossa antifasistien kansainvälisessä kokouksessa, että Suomi tarvitsee rauhanopposition patsaan Voitonpäivän juhlallisuuksia varten. Muiden maiden papit olivat virkavaatteissaan.

Yritin laittaa Kainuuseen Ville Juntusen blogiin vastauksen, mutta Uusi Suomi tulkitsi vastaukseni roskapostiksi. Esitin tuossa vastauksessa aloitteen muistomerkistä Rauhanoppositiolle, joka tulkoon tiettäväksi myös tässä uudestaan. Tässä Ville Juntusen blogiin lähetty ”roskapostiviesti”:

- - - -

”Laitoin tämän tekstiviestin tänään aamulla Villelle, mutta se sopii laittaa tähän julkisestikin, koska huomaan nimimerkkien häikäilemättömän käytöksen:

"Hyvä että loit blogin, mutta tiedä jo etukäteen, että kommentteja kirjoittavat nimimerkit voivat olla pahasti loukkaavia raatelevia susia. Juha".

Villen kanssa on ollut hienoa jutella kasvotusten ja puhelimessa. En tahtoisi, että hän joutuu sellaisen parjauksen kohteeksi kuin itse olen joutunut omasta syystäni ja syyttä. Pidän aivan oikeana, että kansalaisyhteiskunnassa olisi oikeus aatteelliseen kriittiseen kirjoitteluun, mutta silloin ei pitäisi mennä henkilöllisyyksiin, ellei henkilö ole sellainen poliittinen toimija, jonka poliittisen toiminnan ymmärtämiseksi on syytä tietää henkilön taustoja.

Ville on älykäs varttunut itsenäinen mies, jonka halventaminen "pikkuapuriksi" on raukkamaisuutta nimimerkin kirjoittajalta, joka ei uskalla itse huutaa solvauksia omalla nimellään.

Mitä tulee itse tekstin asiaan, niin en tietenkään videossa osoittanut halveksuntaa veteraaneja kohtaan, vaan halusin reilua arviota kirkon oikeistolaisen politiikan harharetkistä. Tällä hetkellä on tehty arviota muka "suomettuneesta Suomesta", mutta kirkolla olisi paljon tehtävää omantunnon mukaiseen julkilausumaan koko itsenäisyyden ajan kirkon historiasta aivan itsenäisyyden alkupäivistä alkaen. Monella muodoin natsismi eli kirkossamme jo ennen natsismin syntyä; sittemmin tulevat kirkon johtajat ja piispat kävit Hitlerin kirkon opissa; vielä sotien jälkeen tietynlainen oikeistolainen, ryssävihaa toistava henki on näkynyt ja kuulunut meidän päiviimme saakka joidenkin pappien ja piispojen puheista ja toimista. Kirkon pitäisi tehdä "omantunnon julkilausuma", jossa se tunnustaa nuo virheet ja edellyttää, ettei isänmaallisuutta saa enää pappien puheissa ja toimissa sekoittaa "ryssävihaan" eikä osoiteta tukea Hitlerin Saksan kanssa pidetylle aseveljeydelle, ym.

Kirkko voisi piispojen johdolla tehdä tämän "omantunnon julkilausuman" kunnioittavalla tavalla esittämällä uuden aloitteen kansalliselle ja kirkolliselle hankkeelle patsaan/muistomerkin saamiseksi Helsingin tuomiokirkon edustalle ylätasanteelle. Muistomerkki olisi sotien aikojen rauhanoppositiolle, johon lopulta kuului myös Urho Kekkonen. Sadat vasemmistolaiset olivat kuuluneet rauhanoppositioon jo tätä ennen, koska he eivät hyväksyneet aseveljeyttä Hitlerin kanssa, mutta heidät oli vangittu".


- - - -

Juha Molari haluaa patsashanketta rauhanoppositiolle


En ole ensimmäinen henkilö, joka oivalsi patsashankkeen nerokkuuden, vaan sain idean ystävältäni Abdullah Tammelta. Olin kokenut ja valittanut avoimesti tuskaani siitä, miten rituaalien ja seremonioiden avulla välitämme epätervettä nationalismia, kun laskemme seppeleet jatkosodan veteraanien muistolle tavalla jossa ei ainoana muistettavana asiana ole enää veteraanien kärsimys vaan jopa pääasiana tai vähintään sivutuotteena kansallinen politikointi.

Rauhanopposition muistomerkki tai patsas tuomiokirkon lähituntumassa olisi erinomainen valtiollisia vierailuja varten ja kansainvälisiä merkkipäiviä kuten Voitonpäivän tilaisuuksia varten. Ensimmäisen valtakunnallisen muistomerkin jälkeen vuosikymmenen kuluessa voi kunkin kirkon tuntumaan perustaa paikalliset muistomerkit rauhanoppositiolle, jotta myös täällä voidaan juhlistaa valtakunnallisina ja kansainvälisinä merkkipäivinä natsismin sortumista ja rauhan syntymistä.










- - - -

Blogissani ei ole enää kommentointimahdollisuutta. Jos haluat käydä keskustelua kanssani, löydät puhelinnumeroni ja sähköpostiosoitteeni blogin esittelyn yhteydestä. Keskustelua voi käydä myös kanssani facebookin välityksellä

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti