Statcounter

keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Global Peace Index on anglosaksisen politiikan työväline



Global Peace Index (GPI) on maailman johtava mittari, jossa arvioidaan turvallisuutta. GPI-ideologia tahtoo viestiä poliittisille päättäjille, että turvallisuushaasteet edellyttävät maailmanlaajuisia ratkaisuja. Sivusto itse lausuu, että ”rauha on ehdoton edellytys, sillä ilman rauhaa emme kykene rakentaa tasokasta yhteistyötä, käyttää sosiaalista pääomaa ongelmien ratkaisemiseen”. Tulos auttaa Natoa kohdentaa voimavaransa oikeisiin objekteihin rauhan ja turvallisuuden edistämiseksi, kuten nyt tapahtuu Libyassa kansainvälisessä rauhanhankkeessa. Tulos auttaa myös oikeuslaitoksia ja asiantuntijoita arviointihin turvallisista ja turvattomista lähtömaista. Vuoden 2011 tulosten mukaan Islanti on maailman rauhallisin maa. Seuraavilla sijoilla ovat Uusi-Seelanti, Japani, Tanska ja Tšekki. Venäjän sijoitus oli vasta 147. kaikkiaan 153 valtion joukossa.

Ainoastaan Somali, Iraq, Sudan, Afganistan, Pohjois-Korea ja Kongo olivat Venäjän Federaatiota vaarallisemmat maat. Naton rauhanpommitusten kohdemaa Libya oli jonkin verran turvallisempi maa elää kuin Venäjä, Libyan sijoitus oli 143. Voimme odottaa, että Libyan turvallisuus ja rauha lisääntyvät huomattavasti, jos Libyasta tulee iso hautausmaa Pohjois-Afrikkaan, mutta pommitusten lopputulosta ei puolueettomassa tutkimuksessa vielä luonnollisesti ennakoitu.

GPI-tulosten mukaan Venäjällä ihmisoikeuksien kunnioitus oli globaalisti katsottuna mitä heikoin, poliittinen järjestelmä oli erityisen epävakaa, rikollisuuden taso yhteiskunnassa oli liki kaikkein pahin koko maailmassa.

 Venäjällä oli suuret sotilaalliset voimavarat ja ihmisillä oli vaarallisen helppoa löytää henkilökohtaisia aseita käyttöönsä. Henkilökohtaisten aseiden saatavuus ei ole Yhdysvalloissa sellainen ongelma kuin Venäjällä, koska amerikkalaiset käyttävät asettansa turvallisuutensa hyväksi. Suomessakin kiväärimiesyhdistykset ja muut eivät ole indeksiä tiputtava tekijä, koska Suomessa aseita kerätään harrastusta ja idästä tulevaa uhkaa vastaan turvallisuuden nimissä. Venäjällä aseiden saaminen olisi villiä ja vaarallista. Toisaalla Venäjän sotilasmenojen osuus bruttokansantuotteesta oli hyvin minimaalinen globaalissa vertailussa. Tuloksessa ei kiinnitetä huomiota vuoden aikana tapahtuneisiin sotilaallisiin operaatioihin valtiollisten rajojen ulkopuolella, sillä esimerkiksi Yhdysvallat ja muutkin Nato-maat on innolla rakentamassa turvallisuutta rauhanpommituksissa Libyassa ja Afganistanissa jne. jne.

Tulosten mukaan Venäjän lehdistön vapaus (tunnusluku 49,9/100 – mitä isompi numero, sitä pahempi ilmaisuvapauden tila maassa) olisi erityisen heikko globaalissa vertailussa. Monta pahempaa valtiota ei löydy koko maapallolla. Tuloksen jälkeen minuakin alkaa ihan jännittää, kun menen seuraavan kerran Venäjälle. Olen matkustanut sinisilmäisessä turvallisuuden tunnossa, mutta vain luonnollisesti tarkkaavaisesti niin kuin kaikissa suurkaupungeissa tai vieraissa paikoissa. En ole koskaan havainnut, että vapauteni puhua, kirjoittaa ja valokuvata olisi ihan niin paha kuin GPI-tutkimus paljastaa.

Viime kerralla Voitonpäivänä kävin jopa kysymässä OMON-autosta, että saanko kuvata sen - ja sain! Hirvittävää, miten GPI avaa silmiä todellisuudelle, jota en ole koskaan ennen kokenut matkoillani ja ihmissuhteissani. GPI on havainnut, että venäjällä on erityisen vakava pelko osoittaa poliittista kritiikkiä.

GPI-tutkimuksen mukaan Kanava 1 on pelkkä tuntematon underground-kanava, josta kukaan ei tiedä mitään, sillä Kanava 1 pistää rohkeasti tässä Medvedevin ja Putinin tanssiesitykseen televisiokanavan animaatiossa. Niin huono se on tuo Venäjän median vapaus.


Suomessa olisi sitä vastoin GPI-tutkimuksen mukaan absoluuttinen lehdistön vapaus, aivan maksimipisteet (0/100).

Suomessa ei ole yhtään mitään sananvapaus- ja ilmaisuvapausongelmaa: Erkko on täysin vapaa eikä kukaan uhkaa hänen suvereenisuuttansa.

 Ei ole ongelmaa myöskään siitä, mitä on kerrottu (tai jätetty kertomatta) Ulkoministeriön toimista venäläisiä lapsia vastaan. GPI on todistanut suomalaisen täydellisen yhteiskunnan, mitä tulee mediaan. Suomalaisessa ihanneyhteiskunnassa ei ole myöskään mitään terrorismiin liittyvää ongelmaa.

Niin kaksi vastakkaista maata ovat rinnatusten: Suomessa ei ole ongelmaa, vaan ystävälliset suhteet Kaukasian emiirikunnan ulkomaiseen edustustoon ja viestintä- ja rahoituskeskukseen; Venäjällä on ongelma, koska Venäjällä ei ole ystävällisiä suhteita Kaukasian emiirikunnan ja Al-Qaidan moninaisiin toimijoihin.

Venäjällä median vapaus oli samaa ongelmallista tasoa kuin Pakistanissa, Syyriassa ja Naton vapauttamisprosessissa olevassa Afganistanissa.

Ihmeteltävää, että en ole koskaan kohdannut Venäjällä median vapautta rajoittavia ongelmallisia toimia, mutta Suomessa olen törmännyt useinkin sensuuriin poliittisesti ”arveluttavissa” asioissa. Venäjällä ei ole kukaan tullut määrittämään tai ohjaamaan, mitä minun sopii sanoa tai kirjoittaa, mutta Suomessa niin tapahtuu jatkuvasti.

Ilmeisesti ”vapauden” ohjaaminen on Venäjällä puutteellista, ja siksi GPI-tulos on niin heikko?

Sitäkin mietin, kuinka montaa televisiokanavaa GPI-tutkijat ovat katsoneet Venäjällä, sillä aamuisin Venäjällä voi saada jopa pahoinvointia televisio-ohjelmista, joissa äärettömän kriittisesti arvioidaan yhteiskunnallisia oloja.

Suomessa mediamme ei tunne mitään ongelmia: täällä katsotaan kanavalla 1, kanavalla 2 ja kanavalla 3 ruoan valmistusohjeita (kaikissa on kyse eri ruokalistasta, joten kyse on täydet pisteet voittavasta ilmaisuvapaudesta ja moni-ilmeisyydestä) ja Nelosella näytetään kuorokilpailua, jossa monta eri ryhmää laulaa kilpaa. Täten Suomessa on täydellinen ilmaisuvapaus mediassa.


KUVA: Suomen GPI-tulos


Viro (2/100) kykenee täydellisessä lehdistövapaudessaan ja mielipidevapaudessaan melkein yhtä loistavaan tulokseen kuin Suomi, koska Kapo, CIA ja Nato ovat valvoneet menestyksellisesti Virossa median oikeaa vapautta.

Kiinassa oli median vapaus hiukan heikompi kuin Venäjällä. Median vapauden arviointi tapahtui ”Toimittajat ilman rajoja” tulosten perusteella. GPI-tulosten mukaan Virossa ei ole myöskään demokraattisiin oikeuksiin ja ihmisoikeuksiin liittyviä ongelmia: maa on näissä suhteissa täydelliseksi vapautettu maa.

KUVA: Viron GPI-tulos


Maailman rauhaindeksin kehittäjä Stephen (Steve) Killelea (Стив Киллелеа; sukunimi ei siis ole "killer", "tappaja") on australialainen hyväntekijä, ihmisoikeusaktivisti ja IT-yrittäjä, jonka kehittämää indeksiä ovat kehuneet mm. Dalai Lama, Desmond Tutu ja Jimmy Carter – hiukan samalla tavalla kuin Suomessa toimivan noin 2000 euroa vuodessa ansaitsevan menestyvän IT-yrittäjän Mikael Storsjön ihmisoikeusaktivismia ovat kehuneet mm. Heidi Hautala, Movladi Udugov ja Doku Umarov.

Killelea vaati jo vuonna 2008 kansainvälistä vastuuta vakaamman Tšetšenian puolesta, kun hän arvioi silloisia tuloksia. Tuolloin Ruslan Pukhov katsoi GPI-tulosten heijastavan anglosaksisia aitoja näkemyksiä. Alexander Khramchikhin kommentoi tuolloin, ettei tuloksella ole mitään tekemistä tieteen kanssa, vaan se on ideologinen työväline.

Vuonna 2010 julkaistun tuloksen jälkeen Venäjää luonnehdittiin sanoilla ”verinen, väkivaltainen, kauhistuttava”. Tänään 25. toukokuuta 2011 Garry Kasparov teki johtopäätöksensä Stephen Killelean GPI-tutkimusten perusteella ja vaati, että Putinin täytyy siis lähteä pois. Kasparovilta oli jäänyt havaitsematta shakkikiemuroidensa ja mielenosoitustensa sekoittamana, että Dmitri Medvedev on Venäjän Federaation presidentti.

Killelean kuuluu International Crisis Groupin (ICG) toimintaa johtavaan neuvostoon. ICG:n toimintaa tukee Carnegie Corporation, George Soroksen Open Society Institute, Rockefeller Brothers Fund, Suomen ulkoministeriö ja eräitä muita erikoisia tahoja. ICG:n perustaja Morton Abramowits toimi George W. Bushin nimittämänä Yhdysvaltojen Turkin suurlähettiläänä, sittemmin Carnegie Endowment for International Peace –organisaation presidenttinä sekä Kaukasian separatistista kehitystä rahoittavan National Endowment for Democracy johtajana. Mainittu NED rahoittaa Oksana Chelyshevan (Оксана Челышева) johtamaa Venäjä-Tšetšenia ystävyysseuraa. Mikael Storsjö siirsi Doku Umarovin ja muiden bandiittien veljeskunnan hyväksi toimivan ystävyysseuran Suomeen, koska Nižni Novgorodin käräjäoikeus oli tuominnut ОРЧД - Venäjä-Tšetšenia ystävyysseuran syyttäjän vaatimuksen mukaan lakkautettavaksi ääriliikkeenä.

Abramowits tunnetaan Stinger-ohjusten välittämisestä Osama bin Ladenille salaisissa operaatioissa.

Killelean Venäjä-kriittisissä lausunnoissa, joissa hän vaatii Pohjois-Kaukasian olojen ratkaisemista, on varsin vahvasti kaksinaismoralistinen uskottavuusongelma.

Tämä tulos on paljastavasti erilainen kuin tunnelmat Suomen antifasistien tapaamisessa maanantaina, jossa kerroin unelmastani, että Suomeen pitäisi saada tutkivaa journalismia ja median vapautta, koska näitä meillä ei ole nimenomaisesti. Meillä on vaikeneminen ja kaksinaismoraali.

 Suomeen pitäisi saada myös kansalaisyhteiskunta, jossa poliittisia vapauksia ja ihmisten perusoikeuksia kunnioitettaisiin. Nyt tutkimuksen mukaan Suomi ja Viro olisivat näissä asioissa ihannemaita koko maailman mittakaavassakin.

Virossa asuvasta väestöstä noin 25 % on venäläisiä. Heistä noin 100 000 on Venäjän kansalaisia ja kansalaisuudettomia on hieman yli 8 % väestöstä. Kansalaisuudettomilta – pysyvästi tosiasiallisesti EU:ssa asuvalta väestöltä – on kielletty äänioikeus parlamenttivaaleissa ja kansanäänestyksissä. Työttömyys on todettu jo aiemmin suuremmaksi venäläisväestön keskuudessa Virossa kuin virolaisväestön keskuudessa, riippumatta siitä, että osaisiko venäläisväestö vironkieltä.

Työttömyys Koillis-Virossa, jossa asuu paljon venäläisiä, on jopa kaksi kertaa korkeampi kuin keskimäärin Virossa. Viron venäläisten palkat ovat vain 70 % tai vähemmän Viron virolaisten palkoista.

YK:n rasismin, rotusyrjinnän ja muukalaisvihan vastaisen toiminnan erityisedustaja opasti 28.9.2007, että Virossa venäjän kielen sopisi tulla toiseksi viralliseksi kieleksi ja Viron tunnustaa Virossa asuvien Venäjän kansalaisten oikeudet. YK:n edustaja suorasanaisesti kehotti Viroa vahvistamaan venäjän kielen asema virallisena kielenä, koska venäjänkielisen väestön osuus on niin huomattava Virossa.

Kaikesta huolimatta GPI-tulos ei tunnista mitään ihmisoikeusongelmaa Virossa. Eilen Virossa tuli oikeuden päätös, että venäläislapsilta saa lopettaa kouluopetus Virossa. Kansalaisoikeuksien puolesta Viro olisi ihannemaa, jos GPI-tulosta olisi uskominen.

GPI vahvistaa vanhan vakaumukseni: Venäjä täytyy kokea, anglosaksista tutkimusta ja lehdistöä ei tarvita Venäjän tuntemusta varten. Kun ja/tai jos lähden taas kohta Venäjälle - nukun taas rauhallisesti yöt siellä, olen onnellinen, Vaalimaan raja-aseman ylittämisen jälkeen voin tuntea elämäniloa. Venäjällä on niin helppo hymyillä onnellisena: miten se on mahdollista, jos Venäjä olisi todella noin vaarallinen maa.


- - - - - - -




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti