Statcounter

sunnuntai 2. marraskuuta 2014

”Sevastopolin valssi” (Севастопольский вальс)

Georgi Lvovits Rubljovin (Георгий Львович Рублёв, 1916–1955)  sanat ja Konstantin Jakovlevits Listovin (Константин Яковлевич  Листов, 1900–1983) sävel, vuodelta 1955.  Melodia oli valmis 1954, mihin seuraavana vuonna valmistui runo. Tämä laulu on tunnettu eräänlaisena epävirallisena ”Krimin hymninä”. Laulun ensimmäiset esittäjät ovat olleet Georg Ots ja Vladimir Bunchikov. ”Sevastopolin valssi” on kuulunut myös Juri Bogatikovin, Leonid Kostritsan, Renat Ibragimovin, Aleksandr Rozumin, Aleksandr Kharchikovin ja Oleg Pogudinin ohjelmistoon. Vuonna 1961 Konstantin Listov kirjoitti samaninimisen operetin, joka noudatti myös Sevastopolin valssin melodiaa.

Säveltäjä Konstantin Listov on kertonut, että hän loi Sevastopolin valssin Voiton päivän kymmenenvuotisjuhliin ja Sevastopolin ensimmmäisen puolustuksen satavuotisjuhlaan: ”Kun kirjoitin tämän laulun, näin Sevastopolin illan ja auringon laskun. Siellä kävi viileä, raikkaasti puhaltava merituuli. Merimiehet kulkivat valkoisissa jumppereissaan bulevardilla, jossa monen merimiehen tyttöystävä odotti. Kaikkialla oli nuorten elämäniloa: vitsiä, naurua, tanssia.”

Konstantin Listov syntyi 2.10.1900 Odessassa juutalaiseen sirkustaiteilijaperheeseen: isä oli voimistelija ja akrobaatti, äiti tanssija. Hän otti osaa sirkusesityksiin ja soitti mandoliinia. Vuonna 1917 Listov valmistui Venäjän musiikkiyhteisön opistosta, jossa oli opiskellut pianonsoittoa. Vuosina 1919-1923 hän opiskeli Saratovin konservatoriossa pianonsoittoa. Mies oli loistava pianisti jo 1920-luvulla. Häneltä on yli 600 sävellystä, paljon myös isänmaallisia lauluja.  Listovin nimi unohdettiin Sevastopolissa 1990-luvulla. Jopa hänen juhlavuotta ja juhlapäivää 2.10.2000 ei muistettu kaupungissa mitenkään. Konstantin Listov kuoli Moskovassa 6.9.1983. Hänet haudattiin Moskovassa Kuntsevon hautausmaalle. Konstantin Listovin tyttären tytär Elisabeth Listova on tunnettu NTV- ja Rossija -kanavien reportteri.

Valssissa mainittu Malahovin mäki (Малахов курган) on tärkeä paikka Sevastopolissa. Siellä Krimin sodan aikana 1854-1855 Venäjän joukot torjuivat sankarillisesti englantilais-ranskalaiset joukot. Malahovin mäellä myös vuonna 1942 Neuvostoliiton joukot torjuivat Natsi-Saksan hyökkääjät. Tällä hetkellä Malahovin mäki on yksi suosituimmista nähtävyyksistä Sevastopolissa. Mäki on nimetty kapteeni Mihail Malahovin mukaan. Kapteeni Malahov oli reilun ja oikeudenmukaisen miehen maineessa. Hänen asuntonsa oli lähellä tuota mäkeä. Lokakuussa 1854 englantilais-ranskalais-turkkilaiset joukot tunkeutuivat Sevastopoliin. Brittiläiset onnistuivat pommittaa ja tuhota osittain kaupungin puolustuksen kolmannen linnakkeen. Alkuvuodesta 1855 venäläiset joukot hävisivät  lähituntumassa englantilais-ranskalaiselle sotajoukolle ja kesällä 1855 Sevastopoli oli saarrettu. Kaupunkia jatkuvasti pommitettiin.  27.elokuuta 1855 liittolaiset hyökkäsivät Malahovin mäelle, mutta kohtasivat venäläisten ankaran vastarinnan. Kuitenkin 30. elokuuta Venäjän viholliset pääsivät Sevastopoliin.


”Sevastopolin valssi” palasi takaisin Sevastopoliin tässä unohtumattomassa ja koskettavassa konsertissa maaliskuussa 2014. ”Sevastopolin valssi” palasi kotiin, kuten ihmiset kokivat tunteikkaasti.



Georg Ots esittää Viron radio-orkesterin kanssa “Sevastopolin valssin” vuonna 1956.


Voitonpäivä 9.5.2014 Sevastopolissa



Aalto roiskii hiljaa,
kuu kirkkaasti paistaa,
Pitkin merenrantaa kävelemme
Ja laulamme ja laulamme
Ja pään yllä humisevat
syksyisen puutarhan lehdet.

Sevastopolin valssi,
Kultaiset päivät,
Minulle tien valaisivat useasti
Silmämme valaisivat,.
Sevastopolin valssi
Muistavat kaikki merimiehet
Miten sinut unohtaa voisi,
Kultaiset päivät!

Malahovin mäki
laskeutuu sumuun
Tänä yönä tulitte laiturille
Laivoja saattamaan
Ja sitten laiturin reunalla
Minä muistelin viehättävää kotia.

Sevastopolin valssi,
Kultaiset päivät,
Minulle tien valaisivat useasti
Silmämme valaisivat,.
Sevastopolin valssi
Muistavat kaikki merimiehet
Miten sinut unohtaa voisi,
Kultaiset päivät!

Palasimme kotiin
Synnyinkotiin Sevastopoliin
Jälleen, kuten ennen, kukkii kastanja
Ja vieläkin minä odotan sinua
Pitkin Bulevardia kävelemme
Ja kuten nuoruudessa laulamme

Sevastopolin valssi,
Kultaiset päivät,
Minulle tien valaisivat useasti
Silmämme valaisivat,.
Sevastopolin valssi
Muistavat kaikki merimiehet
Miten sinut unohtaa voisi,
Kultaiset päivät!


Севастопольский вальс
слова Г. Рублева, музыка К. Листова

Тихо плещет волна,
Ярко светит луна;
Мы вдоль берега моря идем
И поем, и поем,
И шумит над головой
Сад осеннею листвой.

Припев:
Севастопольский вальс,
Золотые деньки;
Мне светили в пути не раз
Ваших глаз огоньки.
Севастопольский вальс
Помнят все моряки.
Разве можно забыть мне вас,
Золотые деньки!

На Малахов курган
Опустился туман.
В эту ночь вы на пристань пришли
Проводить корабли.
И с тех пор в краю любом
Вспоминал я милый дом.

Припев.

Мы вернулись домой
В Севастополь родной.
Вновь, как прежде, каштаны в цвету,
И опять я вас жду...
Вдоль бульваров мы идем
И, как в юности, поем.

Припев.



”Sevastopolin valssi” on tänään ajankohtaista tehdä tunnetuksi myös suomeksi kolmestakin syystä.

Ensiksi muistan kunnioittaen, että Donbass (Novorussia) saa tänään ilmaista kansanvaltaa äänestämällä. Kansanmurhan uhrien oikeutta ja mahdollisuutta rauhaan ja äänestämiseen on tuettava kaikilla tavoin. Minun näkökulmastani olisi ollut toivottavaa, että ”Vihreät miehet” olisivat turvanneet Donbassin äänestyksen toteutumisen, sillä ETYJ, EU ja muut länsikoneistot eivät turvaa niinkin kansanvaltaisen asian kuin äänestyksen hyvää ja turvallista toteutumista alueella. Jos Venäjä ei turvaisi ihmishenkiä kansanmurhaa vastaan, niin valitettavasti kukaan ei tässä Euroopassa välittäisi mistään mitään eikä ainakaan USA-EU:n Idän yleissuunnitelmalta (Der Generalplan Ost)!

Toiseksi muistan kunnioittaen, että minun venäläiset ystäväni ovat juuri päässeet takaisin kotiinsa Venäjälle: he olivat muutama päivää luonani Helsingissä kylässä. Tämä pariskunta oli käynyt joku aika sitten Sevastopolissa. Heillä oli paljon kaunista ja hyvää kerrottavaa!


Kolmanneksi muistan toki kunnioittaen niitä hienoja ”vihreitä miehiä”, jotka turvasivat Krimin oikeuden määrätä itsestään äänestämällä ja kansanvaltaisesti. Pari tuttua venäläistä miestä kertoikin joku aika sitten minulle, että he olivat niitä ”vihreitä miehiä”, joita kovasti Suomessa ja Lännessä ihmetellään. Ainakin toinen heistä oli saanut myös ammatillisen sotilaskoulutuksensa Sevastopolissa Neuvostoliiton aikana. Sevastopol palasi nyt myös kotiin!


Kirjoittaja on aktivisti rauhan ja ihmisoikeuksien puolesta:


Juha Molari, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172, +358 44 238 1165
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Twitter: https://twitter.com/molarijuha